Efficiënte inzet van ambulances

Spreiding en beschikbaarheid optimaliseren met het simulatiemodel van Devise

Door toenemende druk op de spoedzorg is een efficiënte spreiding en beschikbaarheid van ambulances van groot belang. Daarnaast zijn er continu veranderingen in het zorglandschap die de prestaties beïnvloeden. Om de impact hiervan te berekenen en om de inzet van beschikbare middelen te optimaliseren heeft Devise het logistieke simulatiemodel voor de ambulancezorg ontwikkeld.

De druk op de spoedzorg neemt de laatste jaren enorm toe. Tegelijkertijd neemt ook de complexiteit toe. Hierdoor wordt een efficiënte inzet van ambulances steeds belangrijker. Maar hoe zorg je voor de meest efficiënte spreiding en beschikbaarheid? En hoe optimaliseer je de toevoeging van extra capaciteit?

Voordat je een nieuw rooster invoert, een nieuwe standplaats toevoegt, of capaciteit wijzigt wil je de implicaties op voorhand al zoveel mogelijk helder hebben. Denk hierbij aan verandering van bijvoorbeeld aanrijtijden, de A1-prestatie of de te verwachten bezettingsgraad. 

Deze capaciteitsvraagstukken zijn vaak zeer complex. Niet alleen wordt hiervoor rekening gehouden met de positionering van en de vraag naar ambulances, maar ook aanrijtijden, gelijktijdigheid en onzekerheid in processen moeten worden meegenomen. Het logistieke simulatiemodel van Devise is in staat deze factoren mee te nemen om zo op voorhand prestaties te berekenen gebaseerd op een verschillende dienstroosters.

Potentiële scenario’s vergelijken 

Het simulatiemodel bootst de daadwerkelijke ambulancezorg nauwkeurig na. Zo kan de gebruiker in het model wijzigingen aanbrengen, en in een paar eenvoudige stappen de implicaties van grote veranderingen doorrekenen. Op deze manier kun je binnen korte tijd veel potentiële scenario’s met elkaar vergelijken en meenemen in de besluitvorming.

 

Kosten besparen en beslissen op feiten

Het gebruik van simulaties zorgt ervoor dat impactvolle beslissingen met de best mogelijke cijfermatige onderbouwing genomen kunnen worden, zonder dat hier lange en kostbare onderzoekstrajecten voor nodig zijn. Eventuele pilots kunnen doelgericht worden opgezet, zodat deze beter aansluiten bij de beoogde beslissing.

 

In 3 klikken een complete simulatie

Het simulatiemodel geeft de gebruiker de mogelijkheid diensten en standplaatsen te wijzigen. Ook geeft het de mogelijkheid om het aantal inzetten te wijzigen of om externe factoren na te bootsen, zoals het sluiten van een SEH. Devise zorgt dat inzetten dagelijks worden meegenomen in het model, zodat de aansluiting op de praktijk altijd actueel is.

Een nieuw scenario kun je dus in 3 muisklikken samenstellen en door laten rekenen. Hierdoor kun je eenvoudig verschillende scenario’s met elkaar vergelijken. Desgewenst tot in detail met behulp van een overzichtelijke rapportage.

Het simulatiemodel is altijd online bereikbaar via de browser in de beveiligde omgeving van Devise. De historische data wordt gehaald uit systemen als AmbuSuite, EDAZ en/of GMS. 

link_arrow_white Meer weten?

Neem contact op met Devise

Devise Analytics B.V.
Europalaan 100
3526 KS Utrecht
+31 85 060 6044
info@devise.nl

Devise Analytics B.V.
Europalaan 100
3526 KS Utrecht
+31 85 060 6044
info@devise.nl

© 2023 Devise Analytics — DisclaimerPrivacyverklaring — Algemene voorwaarden NL | EN — Powered by Posit® and Shiny®

Scroll to top