Uitdagende geografie van Noord Limburg
Noord-Limburg heeft een uitdagende geografie: de Maas loopt dwars door het gebied en de regio is erg langgerekt. De A1-prestatie lag onder de landelijke norm van 95%. Uit verdere analyse kwam naar voren dat opmerkelijk veel ambulances inzetten deden buiten het dekkingsgebied van de standplaats. Dit duidt op ondercapaciteit in bepaalde gebieden, waardoor ambulances vaker moeten bijspringen buiten hun eigen initiële dekkingsgebied. Deze inzetten duren vaak langer en kunnen door de hele regio een kettingreactie veroorzaken met oplopende responstijden tot gevolg.
Simulatiemodel rekent complexe berekeningen uit
Dankzij de inzet van het simulatiemodel kan worden voorspeld welke veranderingen in het netwerk bijdragen aan betere responstijden en A1-prestatie. Henk van der Woude, Informatiemedewerker AZLN, licht dit toe: “Zeker wanneer bepaalde beslissingen grote impact hebben, bijvoorbeeld het bouwen van een nieuwe standplaats, is het belangrijk op voorhand te weten of het de investering waard is. Met de oplossingen van Devise kunnen we dit nu doorrekenen. Vervolgens kunnen we deze uitkomsten eenvoudig met het team delen. Zo kunnen we de werkvloer of managers laten zien welke keuzes we maken en waarom.”
Verplaatsing standplaats Weert leidt tot verbetering A1-prestatie
Uiteindelijk heeft dit ertoe geleid dat niet alleen de spreiding en beschikbaarheid is geoptimaliseerd, ook heeft AmbulanceZorg Limburg-Noord mede op basis van de simulatieresultaten besloten om de standplaats van Weert te verplaatsen naar een andere locatie.
Leon Triepels, voormalig Manager Corporate Facilities, legt uit: “We hebben altijd een vermoeden gehad dat het verplaatsen van de standplaats Weert positief zal gaan bijdragen aan onze A1-prestatie. Met behulp van het simulatiemodel van Devise hebben we dit kunnen doorrekenen. Met de oplossingen van Devise hebben we inzichtelijk kunnen maken dat het op dit moment nodig is om ook een extra dagdienst op te starten om zo de A1-prestatie te verbeteren.”
Meer betrokkenheid bij medewerkers
Ambulancezorg Limburg-Noord merkt meer betrokkenheid en bewustwording bij medewerkers. Dankzij dit simulatiemodel en de logistieke dashboards wordt de informatie toegankelijker en kunnen de verbeteringen goed gemonitord worden.
Henk van der Woude beaamt dit: “Bij ons is er een werkgroep gestart met leden uit verschillende disciplines die aan de hand van het simulatiemodel van Devise actieve discussies voeren over toevoegingen op of verbeteringen voor het logistieke proces.”
Mede dankzij dit simulatiemodel heeft AmbulanceZorg Limburg-Noord een flinke verbetering door kunnen voeren. Benieuwd of wij ook jouw organisatie kunnen helpen? Neem gerust contact met ons op.