Geoptimaliseerd dienstrooster RAVU zorgt voor verbeterde prestaties
Ambulances sneller ter plaatse en verbeterde transparantie
De RAVU (Regionale Ambulancevoorziening Utrecht) is onlangs overgestapt naar een dienstrooster met standaard dienstlengtes. Met deze aanpassing wist de RAVU een aanzienlijke verbetering in prestaties en vermindering in ervaren werkdruk te realiseren. Devise heeft de RAVU geholpen om tot een weloverwegen rooster te komen.
We blikken samen met Annemiek Hesselink, Manager Ambulancezorg bij de RAVU, terug op dit traject.
“Devise is een jong, enthousiast bedrijf met een gedegen kennis van het primaire proces binnen de ambulancezorg" aldus Annemiek Hesselink van de RAVU"
De stappen richting een optimaal dienstrooster met standaard dienstlengtes
Eind 2019 gaf de RAVU bij Devise aan dat zij haar dienstlengtes in het dienstrooster beoogde te standaardiseren. Op deze manier wilde de RAVU toewerken naar vaste dienstlengtes van 8 of 9 uur per dienst.
De RAVU hanteerde verschillende dienstlengtes. Met standaard dienstlengtes was de verwachting om efficiëntere ambulancezorg te realiseren en de roostering een stuk eenvoudiger te maken.
Al met al is zoiets een grote verandering met veel consequenties. Je wil namelijk zeker weten dat je de best mogelijke aansluiting realiseert tussen de geplande capaciteit en de vraag naar ambulancezorg. Je wil daarbij natuurlijk niets over het hoofd zien en er komen nogal een aantal complexe interacties kijken bij het schuiven van capaciteit. Dit gold ook voor de RAVU.
Het ambulanceproces zit vol met onzekerheden als timing, locaties van meldingen en de duur van processtappen. Het zijn juist deze onzekerheden die het zo lastig maken om het proces te beheersen en zo snel mogelijk ter plaatse te zijn. Denk alleen al aan de effecten van gelijktijdigheid op de beschikbare capaciteit op het juiste moment.
De uitdaging
Devise is door de RAVU gevraagd om een optimaal standaard dienstrooster te berekenen, bestaande uit 8-uurs- en 9-uurs diensten.
Annemiek vertelt:
“De RAVU stond voor een uitdaging: de ideeën over het basisdienstrooster toetsen aan de werkelijkheid. Devise heeft hierin een belangrijke rol gespeeld. Op basis van historische hulpverleningen hebben zij scenario’s voor ons doorgerekend. Daarbij was het ook mogelijk om de voor- en nadelen van een dienstrooster met een uniforme dienstlengte van 8 uur te vergelijken met een dienstlengte van 9 uur.”